niedziela, 17 listopada 2019

Rolada z karkówki z grzybami i kapustą

                                   Rolada z karkówki z grzybami i kapustą
                                         

                                                        http://ambition.pl


Składniki
karczek b/k - 1,30 kg
Kapusta :
suszone grzyby - 60 g
kapusta kiszona - 280 g
cebula - 1 szt
sól
pieprz
olej lniany 
liście laurowe - 2 szt
ziele angielskie - 3 ziarenka
vegeta
Dodatkowo :
papryka słodka
majeranek
Przygotowanie:
Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą, tak aby grzyby były zakryte, odstawić do namoczenia na 3 godziny.
Z wody wyjąć grzyby pokroić je na mniejsze kawałki przełożyć do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów i kapusty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Karczek rozciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę.
Delikatnie go rozbić, posypać Vegetą, solą i pieprzem.
Nałożyć farsz na mięso, zwinąć ścisło w roladę.
Wierzch rolady obsypać papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem, dobrze rozetrzeć.
Przełożyć roladę do siatki na szynkę.
Ułożyć roladę na blasze z piekarnika.
Piec w piekarniku przez ok. 1 i 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.



Święta z dbałością

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)