niedziela, 3 listopada 2019

Miodownik z orzechami

                                                     Miodownik z orzechami







Pyszne ciasto na co dzień, jak i na święta.
Domownicy wprost przepadają za tym miodowym ciastem z orzechami.
Składniki :
Ciasto :
mąka - 900 g
margaryna - 300 g
całe jajka - 3 szt
żółtka - 3 szt
cukier - 1 szkl
miód - 4 i 1/2  łyżki
soda - 3 łyżeczki
mleko - 4 i 1/2 łyżki
Krem budyniowy :
mleko - 650 ml
budyń śmietankowy - 1 opak (64 g )
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
cukier - 2 łyżki
Polewa orzechowa:
orzechy włoskie - 300 g
miód - 4 łyżki
cukier - 4 łyżki
margaryna - 125 g
Dodatkowo:
masa krówkowa - 500 g  ( 1 puszka )
Przygotowanie:
Polewa orzechowa:
Do rondla włożyć margarynę i pozostałe składniki postawić rondel na ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia.
Orzechy posiekać, dodać do rozpuszczonych składników, mieszając podgotować przez chwilę.
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części.
Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach  (20-x30 ) wyłożyć papierem.
Każdą część ciasta wyłożyć na 3 identyczne blachy na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop. 
Piec każdą blachę z ciastem przez ok. 15 minut.
Ja piekę do zrumienienia ciasta.
Krem budyniowy:
Szklankę mleka odlać, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, wymieszać.
Pozostałe mleko z cukrem zagotować w garnku na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
Przełożenie ciasta:
1. ciasto
2. gorący budyń
3. ciasto
4. masa krówkowa
5. ciasto z polewą orzechową






1 komentarz :

  1. wygląda niesamowicie :) jednak wiem ze jadłam tylko nie pamiętam smaku;/ chyba czas zaprosić gości będzie pretekst żeby zrobić :))

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)