Zupa jarzynowa
Pyszna, zdrowa i sycąca zupa jarzynowa z różnymi warzywami.
Uwielbiam takie zupy, dodaję, jeszcze jak mam, fasolkę szparagową i kapustę brukselkę.
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 brokuł
1/2 kg ziemniaków
1/2 kalafiora
2,5 litra bulionu drobiowego
Dodatkowo :
listek laurowy
sól
pieprz
natka pietruszki
śmietana 30 % - 250 ml
mąka pszenna - 1,5 łyżki
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, obrać, opłukać, pokroić.
Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Marchewkę i pozostałe warzywa korzeniowe, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do bulionu, razem z przyprawami, gotować.
Kalafiora i brokuła, podzielić na mniejsze różyczki, dodać do gotowanych warzyw, gdy będą prawie miękkie, gotować jeszcze przez około 6 minut.
Śmietankę przelać do garnka, dodać mąkę, zmiksować.
Następnie do śmietany, dodać gorącego wywaru, dokładnie razem wymieszać, wlać do zupy, gotować jeszcze chwilę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać zupę, posypaną natką pietruszki.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń