sobota, 12 lipca 2014

Ciasto kakaowe z truskawkami

Sezonowe ciasto z pysznymi truskawkami do dzisiejszej kawki jak również na każdą okazję, polecam bo naprawdę pyszne.

Ciasto kakaowe z truskawkami











SKŁADNIKI:
jajka - 8 szt
mąka - 3 szkl
proszek do pieczenia -2,5 łyżeczki
cukier kryształ - 2 szkl
olej - 1 szkl
truskawki - 70 dag
kakao - 2 łyżki
tłuszcz do blachy

PRZYGOTOWANIE:
Truskawki obrać z szypułek, umyć , osączyć na sicie. Jajka o temperaturze pokojowej wybić do plastikowej miski, zmiksować mikserem. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Blachę o wymiarach (23 x40) wysmarować tłuszczem, wylać białe ciasto, a następnie ciasto z kakao. Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stop

2 komentarze :

  1. Wykorzystałaś zapewne ostatnie truskawki :) Wyszlo pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho,szkoda,ze teraz nie ma świeżych truskawek bo bym zrobiła!!!!Ale zapisuję przepis do zrobienia!!!

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)