sobota, 20 września 2014

Czekoladowe z malinami

Delikatne czekoladowe ciasto z pyszną pianką i pachnącymi malinami na deser. Takie ciasta to ja uwielbiam

Czekoladowe z malinami











 SKŁADNIKI:
Ciasto
mąka -500 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kakao - 3 łyżki
margaryna -1 kost
żółtka jaj - 5 szt
tłuszcz do formy
MASA BUDYNIOWA
budynie czekoladowe - 2 opak
olej -0,5 szkl
cukier -250 g
białka jaj -5 szt
sól - szczypta

DODATKOWO
maliny
 PRZYGOTOWANIE:
CIASTO 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
 Zrobić dołeczek dodać żółtka jaj, kakao i cukier, zagnieść ciasto.
 Podzielić ciasto na 2 części. 
Przełożyć ciasto do foliowych torebek, odstawić na 30 minut do lodówki. 
MASA BUDYNIOWA 
Do białek jaj dodać sól i cukier ubić białka na sztywną pianę. 
Do piany wsypać proszek budyniowy, wymieszać.
 Gdy budyń z białkami został wymieszany , dolewamy po trochu olej, dokładnie mieszamy. DODATKOWO
 Maliny przebrać, opłukać, osączyć. 
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem
Ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych otworach jedną część.
 Na ciasto wyłożyć budyń czekoladowy i osączone maliny. 
Resztę ciasta zetrzeć na masę i owoce . 
Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop.

3 komentarze :

  1. Danusiu ale sie rozszalałaś z ciastami :-) pyszności :-) tylko które wybrać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto też bym uwielbiała :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)