piątek, 12 września 2014

Kawuś

Pyszne ciasto z kawą na deser

                                                                     Kawuś


                                                                    

Składniki
BISZKOPT I
mąka -0,5 szkl
cukier -0,5 szkl
jajka -4 szt
proszek do pieczenia -1 łyżeczka

BISZKOPT II
kakao -2 łyżki
jajka -4 szt
mąka -0,5 szkl
cukier -0,5 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka

KREM KRÓWKOWY
margaryna lub masło -250 g
masa krówkowa -1 puszka
kawa rozpuszczalna- 1 czubata łyżka
spirytus -1 łyżka

KREM TWAROŻKOWY
ser biały 3 krotnie mielony- 500 g
cukier puder -0,5 szkl
cukier waniliowy -1 opak
śmietana 36%- 0,30 l

PONCZ
cukier waniliowy -1 opak
cukier do smaku- 1 łyżka
kawa rozpuszczalna -1 łyżka
woda gotowana -0,5 l
spirytus -1 kieliszek

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT  I
 Białka oddzielić od żółtek. 
Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno. 
Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, ubijając. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
 Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. BISZKOPT II 
Przygotować według przepisu na biszkopt I dodając 2 łyżki kakao.

PONCZ
 Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier i cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną i spirytus, wymieszać.

KREM KRÓWKOWY 
Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce masy krówka, ucierać. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną i spirytus, dokładnie utrzeć mikserem. 
KREM TWAROŻKOWY 
Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy, dokładnie utrzeć. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem, dokładnie utrzeć mikserem. 
SKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt ciemny, dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć krem twarożkowy. Następnie przykryć białym biszkoptem, dobrze nasączyć ponczem. Wierzch posmarować kremem krówkowym. Ciasto schłodzić w lodówce.


7 komentarzy :

  1. Ale fajne ciacho :-) lubię ciasta o smaku kawowym :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał!!! Chętnie się poczęstuję, bo wygląda pysznie! Mam tylko jedno pytanie. Ile ma być tego sera białego, bo są różne kostki :D a ja przymierzam się do zrobienia tego ciasta :)
    Gorąco pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie czytam przepisy i pisze Pani kostka kostka kostka. Kostki są różne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda kostka czy margaryny czy sera to 250 g.
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Kawowe to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)