Pyzy są mięciutkie i smaczne, możemy je nadziewać różnymi farszami, u mnie zostały kotlety mielone, to takim farszem nadziałam pyzy.
Lepsze są pyzy na drugi dzień odsmażane na tłuszczu, pychotka.
Oszukane pyzy
Składniki :
Ciasto
ziemniaki ugotowane - 1 kg
mąka ziemniaczana - 1/2 szkl
kasza manna - 1/2 szkl
ziemniaki surowe - 2 duże szt
Farsz:
kotlety mielone - 5 szt
Dodatkowo :
tłuszcz
cebula - 2 szt
wegeta
Przygotowanie :
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć zna złoty kolor, doprawić wegetą.
Ziemniaki ugotowane, które zostały z obiadu, przecisnąć przez praskę, lub zemleć w maszynce.
Do ugotowanych ziemniaków, dodać surowe starte ziemniaki o drobnych oczkach.
Następnie dodać mąkę i kaszę manną, wszystko dokładnie wyrobić.
Farsz:
Kotlety mielone, podzielić na mniejsze kawałki.
Z ciasta ziemniaczanego odrywać kulki, spłaszczać na dłoni, nałożyć na ciasto farsz, dobrze zlepiać formując kule
Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię, gotować jeszcze przez 5 minut.
Wybierać pyzy łyżką cedzakową.
Podawać gorące polane tłuszczem z cebulką.
Pomysłowe i bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite Patrycjo :)
UsuńOj takie pyzy bardzo lubię :):D
OdpowiedzUsuńU mnie w domu też przepadają za nimi :)
UsuńŚwietne te pyzy, oszukane, czy nie to ja proszę jedną pyzunię. ;-)
OdpowiedzUsuńAniu już brakło, następnym razem zrobię więcej i Cię zaproszę :)
UsuńNie takie oszukane Pyszne sa i tyle Chetnie bym wpadla na obiad! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDanusiu zapisuje sobie przepis i jutro je robię. Narobiłaś mi ochoty :) Bardzo smacznie wyglądają Twoje pyzy a ziemniaków u mnie dostatek :)
OdpowiedzUsuń