Uwielbiam ciasta czekoladowe, a jeszcze jak w nich coś chrupie, pycha
Czekoladę i krokant z orzechów laskowych otrzymałam od Cukieteria.pl
Składniki :
masło - 60 g
orzechy włoskie tarte - 70 g
czekolada deserowa - 110 g od Cukieteria.pl
białka jaj dużych - 6 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 75 g
mąka - 2 łyżki
sól- szczypta
Dodatkowo :
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać polewę czekoladową.
Tarte orzechy włoskie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do polewy czekoladowej, dobrze wymieszać mikserem.
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Pianę przełożyć do masy, ostrożnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej.
Piec w lekko nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stop.
Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać krokantem orzechowym.
Pyszne ciasto Danusiu, zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne ciasto. Proszę o kawałeczek do kawki. :-)
OdpowiedzUsuńOj Danusiu znowu kusisz pysznym ciachem :)
OdpowiedzUsuń