Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską
Pachnące aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami.
Przepis zaczerpnięty z bloga , żródło
Składniki :
Rozczyn
mleko - 300 ml
cukier - 1 łyżka
mąka - 1 łyżka
drożdże świeże - 37,5 g
Ciasto
jajka - 3 szt
masło - 150 g
mąka - 750 g
cukier -3/4 szkl
szczypta soli
Kruszonka
cukier - 5 łyżek
cukier waniliowy - 1 łyżka
masło - 60 g
mąka pszenna - 0,5 szkl
Lukier cytrynowy :
cukier puder - 4 łyżki
sok z cytryny - 2,5 łyżki
Dodatkowo
borówki amerykańskie
brzoskwinie świeże
mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać.
Następnie do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, i pozostałe składniki, prócz masła, zagnieść ciasto.
Na samym końcu dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło, dobrze wyrobić.
Odstawić ciasto, aby podwoiło swoją objętość.
Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, o średnicy 27 cm.
Brzoskwinie obrać, pokroić w plasterki, borówkę opłukać, osączyć.
Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, posypać kruszonką.
Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec ok. 35-40 minut, w 180 stop, lub do tzw. do suchego patyczka.
Lukier:
Do szklanki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Polać ciasto lukrem, udekorować miętą i świeżymi borówkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Uwielbiam drożdżowe wypieki :) Pysznie wygląda i na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńKocham drożdżowe ciasta, a to wygląda przesmakowicie :D
OdpowiedzUsuń