Metrowiec z białą czekoladą
Ciasto metrowiec jest ulubionym ciastem w mojej rodzinie.
Tego ciasta nie może zabraknąć na każdej uroczystości.
Do wypieku użyłam cukru białego kryształ Polski cukier.
Poczytajmy na stronie jak słodzić .
CZYTAJ
Składniki:
ciasto :
jajka - 8 szt
2 szkl - cukru białego kryształ Polski Cukier
maka - 3 szkl
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia -3 łyżeczki
olej-16 łyżek
woda -16 łyżek
Masa :
mąka -8 łyżek czubatych
cukier -8 łyżek
masło -1 i 1/2 kost
mleko -3 szkl
Polewa :
100 g białej czekolady
słodka śmietanka - 4 łyżki
Dekoracja:
Czekolada ciemna do posypania
Przygotowanie:Ciasto:
Do rondla wlać wodę, dodać cukier, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru i zagotowania, ostudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać na przemian do wody z cukrem, mąkę, olej, żółtka.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do ciasta.
Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać,
upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach.
Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.
Masa :
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem.
Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.
Masło rozetrzeć.
Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.
Polewa :
Do rondla włożyć połamaną na kawałki białą czekoladę i śmietankę, mieszając postawiony rondel na ogniu, doprowadzić do połączenia składników.
Gotowe ciasto polać polewą.
Czekoladę ciemną zetrzeć na tarce na ciasto.
Smacznego !
Danusiu...ciasto wygląda jak spełnienie moich dzisiejszych marzeń na coś słodkiego :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny uwielbiam go :)
OdpowiedzUsuńDanusiu, pięknie wygląda Twoja wersja metrowca. Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPyszności bardzo lubię metrowca, a ten wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, powodzenia Danusiu ❤
OdpowiedzUsuń