poniedziałek, 10 lipca 2017

Sernik pastelowy na zimno

                                                          Sernik pastelowy na zimno    






Uwielbiam serniki na zimno z owocami lub galaretką.

Składniki :
warstwa I
galaretka bursztynowa - 1 opak
woda gotowana do galaretki - 450 ml
warstwa  II
serki homogenizowane 2 szt  ( 400 g)
masło - 1/4 kost
woda gotowana - 1 szkl
galaretka truskawkowa - 1 opak
warstwa III
galaretki ametystowe- 2  opak , smak wieloowocowy
woda gotowana - 700 ml
warstwa IV
galaretka niebieska- 1 opak , smak mocno owocowy
woda gotowana - 1 szkl
masło - 1/4 kost
serki homogenizowane - 2 szt ( 400g )
warstwa V
galaretka o smaku truskawkowym- 1 opak
woda gotowana - 300 ml
warstwa VI
serek Tutti - 150 g smak waniliowy
masło - 1/4 kost
galaretka szafirowa - 1 opak
woda gotowana - 340 ml
Przygotowanie :
Galaretkę bursztynową rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać do tortownicy 27 cm, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Masło roztopić w rondlu na ogniu, zdjąć z ognia, dodać serki, wymieszać, wlać rozmieszaną w wodzie galaretkę,  dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia, wylać na galaretkę bursztynową.
Tak samo postąpić z pozostałymi warstwami z galaretek i serka homogenizowanego.
Włożyć sernik do lodówki na ok. 4 godz.

4 komentarze :

  1. Lubię serniki na zimno, a ten wygląda rewelacyjnie :) Pysznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się prezentuje! :) na lato idealny deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danusiu nie można oczu oderwać :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)