piątek, 18 sierpnia 2017

Kruche z malinami i pianką



                                                     Kruche z malinami i pianką





#MyVictorinox





Pyszne ciasto z owocami i delikatną pianką na każdą okazję.

Przepis na to ciasto zostało zaczerpnięte z internetu.

Składniki:
Ciasto:
mąka - 360 g

cukier - 100 g
margaryna lub masło - 250 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
żółtka jaj - 5 szt
Pianka:
budynie śmietankowe - 2 opak
cukier - 3/4 szkl
olej - 1/2 szkl
białka jaj -5 szt
Dodatkowo :
maliny
cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie:
Margarynę posiekać nożem z wymieszaną mąką z proszkiem do pieczenia.
 Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. 
Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. 
Mniejszą część ciasta, włożyć do woreczka i do zamrażalki, większą częścią wyłóżyć spód tortownicy 27 cm. 
Pianka budyniowa: 
Pianę ubić na sztywno, do piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. 
Budynie w proszku wsypać do piany, zmiksować. 
Na samym końcu wlać cienkim strumieniem olej, dokładnie wymieszać. 
Wylać piankę na ciasto. 
Umyte i osączone maliny, poukładać na piance, lekko wciskając do środka. 
Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez około 45 minut. 
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. 





Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

32 komentarze :

  1. Przepyszne ciasto :) pozdrawiam Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zrobiłam jest super!😃

      Usuń
    2. Cieszę się że smakowało.
      POzdrawiam

      Usuń
  3. Pysznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo smakuję, polecam :)

      Usuń
    2. jakim owocem można zastąpić maliny?

      Usuń
    3. Można używać różnych owoców sezonowych.

      Usuń
  4. Zrobiłam jest super!😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam jest super!😃

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe kruche ciasto. Czy można użyć innych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można używać różnych owoców sezonowych.
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Po prostu rozpływa się w ustach😁

    OdpowiedzUsuń
  8. Na tortownice o jakiej średnicy są proporcje na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ustawić piekarnik,termoobieg,czy gófa-dół? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. A malinki mrożone czy świeże?

    OdpowiedzUsuń
  11. czy zamiast malin mozna dodac jakies inne owoce?

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie piekę, czekam na rezultat wyjdzie czy nie, pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie upiekłam wygląda wyśmienicie jeszcze nie wiem jakie w smaku ale musi ostygną pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Danusiu Twoje ciacho chętnie bym spałaszowała -:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie dochodzi w piekarniku, wygladam super i napewno swietnie smakuje😀

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)