Pień schabowy z grzybami
#MyVictorinox
Przepis zaczerpnięty z ruskiej strony.
Składniki: na 2 osoby
schab b/k - 300 g
Omlet grzybowy:
pieczarki - 250 g
cebula - 1 szt.
jajka - 2 szt.
natka pietruszki - 1 pęczek
mąka - 2 łyżki
vegeta
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
Panierka:
jajko - 1 szt.
bułka tarta
mąka do panierki.
Przygotowanie:
Umyte pieczarki i natkę pietruszki pokroić.
Cebulę obrać, pokroić, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać pieczarki i przyprawy, dusić na wolnym ogniu przez kilka minut, ostudzić.
Jajka wybić do miski, dodać natkę pietruszki i cebulę z pieczarkami, wymieszać z mąką, solą i pieprzem.
Na rozgrzanym tłuszczu, usmażyć dwa nie duże omlety.
Schab dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Na schab nałożyć omlet, ciasno zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami.
Obtoczyć najpierw w mące, zanurzać w rozmąconym jajku, obtaczać w tartej bułce.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut, na wolnym ogniu, aby nie był w środku surowy.
Smacznego !
Prezentuje się niesamowicie :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda, zapisuje do wypróbowania kiedyś :D
OdpowiedzUsuń