Bardzo smaczne pyzy na obiad z dodatkiem kaszy mannej.
Takie pyzy trzeba od razu gotować, bo inaczej ciasto zrzednie i pyzy będą się rozwalać.
Składniki :
Ciasto
ziemniaki surowe - 4 duże szt
ziemniaki ugotowane - 2 kg (po obraniu)
kasza manna - 1 szkl
mąka ziemniaczana -1 szkl
Farsz
kiełbasa cienka - 3 pętka
Dodatkowo
cebula - 2 szt
tłuszcz do smażenia
wegeta
Przygotowanie:
Farsz:
Kiełbasę przemielić w maszynce do mięsa.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę , posypać wegetą, przesmażyć na tłuszczu.
Ciasto
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach.
Połączyć starte ziemniaki z ugotowanymi, dodać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrobić ciasto .
Formować z ciasta grubsze wałeczki, pokroić na kawałki.
Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu, dobrze zlepić.
Gotować od razu w osolonej gotowanej wodzie, od wypłynięcia pyz, gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Wybierać łyżką cedzakową na talerze, podawać pyzy polane tłuszczem z cebulką.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością...
Chętnie bym zjadła :) Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis :-) Jeszcze nigdy nic takiego nie robilam.To musi byc baaaardzo smakowite-Dziekuje :-))
OdpowiedzUsuńNa pewno skosztowałabym bo nie jadłam jeszcze pyz z kasza manną :)
OdpowiedzUsuń