czwartek, 31 marca 2016

Jabłecznik

                                                                      
Uwielbiam takie ciasta do kawy, proste i do tego smaczne .




                                                                      Jabłecznik 











Składniki :
Ciasto
mąka - 3 szkl
cukier -1/2 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
żółtka - 4 szt
masło - 250 g mocno schłodzone
tłuszcz do formy
cukier waniliowy -1 opak
Masa jabłkowa :
jabłka szara reneta - 2 kg
galaretka cytrynowa -2 opak
1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem.
Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić.
Masa jabłkowa :
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki.
Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć.
Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem ( ja piekłam w prodiżu, ale źle było kroić ciasto ) Zetrzeć na tarce o dużych oczkach  , kawałek ciasta na spód tortownicy.
Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min) w temp. 190 stop.
Wyłożyć gorące jabłka, na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta.
Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop.

19 komentarzy :

  1. uwielbiam ciasta z jabłkami :) to wygląda przepysznie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Idealny do kawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danusiu wspaniały. U mnie w domu najbardziej lubią jabłeczniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno nie jadłam jabłecznika, pyszny Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię wszystkie jabłeczniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj sprobuje i napisze jak mi wyszedl.Serdecznie pozdrawiam.Dorota

    OdpowiedzUsuń
  7. DZisiaj sprobuje upiec i dam znac jak wyszedl.Serdacznie pozdrawiam.Dorota

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłeczni to chyba najbardziej lubiane cisto przez wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)