Ryba po grecku
Jak tradycja każe, na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć tej pysznej ryby po grecku.
Taką rybę można podawać na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
filet z białej ryby ( dorsz, mintaj)
marchewka - 2 duże szt
pietruszka - 1 duża szt
seler - 1/2 szt
cebula - 4 szt
olej lniany SEM CO- 4 łyżki
sól i pieprz
listki laurowe
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy - 200 ml
woda - 2 szkl
Panierka:
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na oleju.
Dodać do podsmażonej cebuli, warzywa i przyprawy, dusić 2 minuty.
Następnie wlać wodę i dusić jeszcze kilka minut.
Koncentrat pomidorowy dodać na końcu, razem poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczać w mące, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
Układać ryby w salaterce warstwami, ryby i warzywa na przemian.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką rybkę :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowa rybka na moim wigilijnym stole, uwielbiamy
OdpowiedzUsuń