Postna kapusta z grzybami
Semco oleje tłoczone na zimno
Kapusta z grzybami co roku gości na naszym stole Wigilijnym.
Bardzo lubię taką kapustę, przygotowaną na oleju rzepakowym.
Składniki:
grzyby suszone - 2 pełne garście
kapusta kiszona - 1 kg
listki laurowe - 2 szt
ziele angielskie - 3 ziarenka
sól i pieprz
olej rzepakowy SemCo - 4 łyżki
cebula - 1 szt
Przygotowanie:
Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą do wymoczenia, na kilka godzin.
Z wody wyjąć grzyby łyżką cedzakową do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
Następnie do grzybów dołożyć dobrze opłukaną i odciśniętą kapustę, oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu z olejem do miękkości grzybów i kapusty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta kapustka :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuń