Kotlety mielone z serem i pieczarkami
Zamiast zwykłych mielonych, możemy przygotować je w ulepszonej wersji, czyli nadziane pieczarkami z serem i pietruszką.
Składniki:
mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
cebula - 1 szt
jajko - 1 szt
bułka czerstwa kajzerka - 1 szt
sól i pieprz
Farsz :
pieczarki - 250 g
cebula - 1 szt
ser w kawałku - 100 g
natka pietruszki - 0,5 pęczka
sól i pieprz
Panierka:
bułka tarta
Dodatkowo
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na tłuszczu.
Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa z jajkiem i cebulą.
Doprawić mięso solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Farsz:
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać pieczarki, przesmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać ser pokrojony i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej formować owalne kotlety, na środek nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać.
Obtaczać kotlety w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Nadziewane mielone, to moje ulubione mielone :D
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki Danusiu :)
OdpowiedzUsuń