czwartek, 12 kwietnia 2018

Cytrynowiec


                                                                       Cytrynowiec






Przepyszne ciasto z cytrynową pianką.
Przepis zaczerpnięty ze strony Żródło
Przygotowałam dwie blaszki ciasta, dla mnie i znajomej.
Jedna blaszka z białymi herbatnikami, druga z kakaowymi i białymi.
Z białymi wygląda tak.


Składniki :
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru
60g mąki ziemniaczanej
60g mąki pszennej
1 łyżka wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
sok z cytryny  3 łyżki
1 łyżeczka cukru
½ szklanki wody
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny
1,5  szklanki wody
200 g cukru
1 kostka masła  ( 200 g )
Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
1 szkl gotowanej wody
Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
210 g  herbatników kakaowych
140 g herbatników białych
wiórki białej czekolady
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru.
Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu wodę.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.
Poncz:
Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić.
Masa budyniowa:
Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować.
W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić.
Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.
Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniową.
Ułożyć na masie warstwę herbatników kakaowych.
Cytrynowa pianka:
Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dalej miksując stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.
Cytrynową piankę podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na herbatniki kakaowe.
Przykryć herbatnikami kakaowymi  i znów pianka i herbatniki białe.
Lukier:
Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym, polać lukrem herbatniki, posypać wiórkami z białej czekolady.

7 komentarzy :

  1. Bardzo pysznie wygląda akurat przyda się przepis na niedziele do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały. Smaka mi narobiłaś Danusiu :)
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho, lubię cytrynowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Zapiszę sobie przepis i wypróbuję już wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)