niedziela, 16 września 2018

Nalewka malinowa

                                                                     

                                                            Nalewka malinowa




Nalewka z malin na grypę i przeziębienie
Składniki:
maliny - 1 kg
spirytus - 0,5 l
woda - 2 szkl
cukier - 0,5 kg
Przygotowanie:
Owoce dojrzałe umyć i przebrać, wsypać do słoja zasypać cukrem, przykryć gazą, odstawić do wypuszczenia soku na parapet na około 5 dni.
Następnie wymieszać przegotowaną i ostudzoną wodę ze spirytusem i wlać do malin, odstawić z powrotem na parapet na 1,5 miesiąca.
Codzienne powinno się wstrząsnąć słojem, aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie odcedzić zlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy.

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)