środa, 31 lipca 2019

Kokosowiec na kakaowym biszkopcie


                                            Kokosowiec na kakaowym biszkopcie








Lubię robić to ciasto, bo jest proste w przygotowaniu i po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki :
Biszkopt :
jajka-6 szt
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
kakao-3 łyżki
Krem kokosowy:
śmietana kremówka 36% 0,5 litra
śnieżka 2 torebki
czekolada biała 2 szt
wiórki kokosowe 200 dag
Dodatkowo :
alkohol do nasączenia ciasta
masło - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 28 cm, piec 35 minut w 175 stop.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Krem kokosowy:
Czekolady rozpuścić na parze.
Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżkami i rozpuszczoną czekoladą.
Gdy krem jest gęsty wsypać wiórki, trochę wiórków zostawić na wierzch ciasta.
Składanie ciasta:
Biszkopt nasączyć, rozsmarować połowę kremu na ciasto.
 I znowu nasączony biszkopt+ krem, posypać pozostałymi wiórkami podprażonymi na maśle z cukrem.

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)