Jagody się kończą, a ja dopiero teraz przypomniałam, sobie, że jeszcze w tym roku nie robiłam jagodzianek, więc kupiłam jagody i oto mam pyszne bułeczki.
Składniki:
Ciasto :
jajka - 2 szt
mąka - 500 g
sól szczypta
drożdże - 25 g
masło - 80 g
mleko - 250 ml
cukier - 100 g
Nadzienie :
jagody - 400 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
cukier - 3 łyżki
Kruszonka:
masło - 60 g
cukier - 5 łyżek
mąka - 1/2 szkl
cukier waniliowy - 1 łyżka
Dodatkowo :
jajko do smarowania
Przygotowanie:
Ciasto :
Masło rozpuścić, ostudzić.
Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem, dobrze wymieszać.
Następnie dodać pozostałe składniki, bez masła, wyrobić.
Dodać na samym końcu masło i chwilę dobrze wyrobić.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować kruszonkę i nadzienie.
Nadzienie:
Wszystkie składniki wymieszać.
Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Gdy ciasto podwoi swą objętość podzielić na kilka kawałków po 80 g każda.
Każdy kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagód, sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem.
Odstawić jeszcze na 30 minut.
Jajko roztrzepać widelcem w misce, pędzlem smarować bułeczki i posypać kruszonką.
Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. przez 20 minut.
Przepysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń