środa, 21 sierpnia 2019

Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną

                  Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną







Pyszne ciasto z owocami sezonowymi, szybkie i proste w wykonaniu.
Ciasto zrobiłam na blasze z piekarnika, bo robiłam z 1,5 porcji składników.
Przepis podałam na normalną blachę ciasta.
Składniki: 
Ciasto:
jajka - 8 szt
olej - 1 szkl
cukier kryształ - 2 szkl
mąka - 3 szkl
proszek do pieczenia -2,5 łyżeczki
Dodatkowo :
śliwki  - 50 dag
maliny - 1 garść
jeżyny - 1 garść
cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
 Maliny, jeżyny i śliwki umyć, śliwki wypestkować, osączyć na sicie. Jajka o temperaturze pokojowej wybić do plastikowej miski, zmiksować mikserem. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek dodać olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Blachę o wymiarach (23 x40) wysmarować tłuszczem, wylać białe ciasto, a następnie ciasto z kakao. Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stop.
Najlepiej piec do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)