piątek, 12 lipca 2019

Torcik malinowy



                                                                 Torcik malinowy


Tort z kremem budyniowym i dodatkiem frużeliny malinowej jest bardzo smaczny.

Składniki :
Biszkopt
jajka-6 szt
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
kakao-3 łyżki
Krem
budyń śmietankowy  – 3 opakowania
mleko – 1 l
masło – 250 g
cukier puder – 5 łyżek
Polewa czekoladowa
biała czekolada - 150 g
śmietanka 36% - 4 łyżki
Dodatkowo
frużelina malinowa – 200 g
Dekoracja
maliny
jeżyny
listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt
 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach (26 cm ), piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem budyniowy
W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem.
Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki,  doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Budyń przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło pokroić do miski, dobrze rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać.
Składanie tortu :
biszkopt
krem budyniowy
biszkopt
frużelina malinowa
krem budyniowy
Przykryć ostatnim blatem biszkopta.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę przełożyć do rondla, dodać śmietankę, rozpuścić na wolnym ogniu.
Wierzch tortu polać czekoladą, udekorować malinami i jeżynami.


1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)