sobota, 26 października 2019

Zupa jarzynowa


                                                                  Zupa jarzynowa


Pyszna, zdrowa i sycąca zupa jarzynowa z różnymi warzywami.
Uwielbiam takie zupy, dodaję, jeszcze jak mam, fasolkę szparagową i kapustę brukselkę.

Składniki:
 3 marchewki
 2 pietruszki
 kawałek selera
kawałek pora
1 brokuł
1/2 kg  ziemniaków
1/2  kalafiora
2,5  litra bulionu drobiowego
Dodatkowo :
listek laurowy
sól
pieprz
natka pietruszki
śmietana 30 % - 250 ml
mąka pszenna - 1,5 łyżki
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, obrać, opłukać, pokroić.
Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Marchewkę i pozostałe warzywa korzeniowe, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do bulionu, razem z przyprawami, gotować.
Kalafiora i brokuła, podzielić na mniejsze różyczki, dodać do gotowanych warzyw, gdy będą prawie miękkie, gotować jeszcze przez około 6 minut.
Śmietankę przelać do garnka, dodać mąkę, zmiksować.
Następnie do śmietany, dodać gorącego wywaru, dokładnie razem wymieszać, wlać do zupy, gotować jeszcze chwilę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać zupę, posypaną natką pietruszki.



1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)