poniedziałek, 16 listopada 2015

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu na przeziębienie i drogi oddechowe.
Owoce zbieramy bardzo dojrzałe gdy są czarne i lśniące.
 Nie wolno spożywać owoców czarnego bzu na surowo, poniewać zawierają toksyczny składnik.

Sok z czarnego bzu 



 Składniki :
2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
2 szkl wody
na litr soku 0,5 kg cukru
sok z cytryny - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Czarny bez  obrać z szypułek, opłukać, przełożyć do garnka, gotować na wolnym ogniu do popękania owoców. 
Następnie zdjąć garnek z ognia, przecedzić sok przez sito.
Do gorącego soku wsypać cukier, dodać sok z cytryny, mieszając doprowadzić do zagotowania.
Przelać sok do wyparzonych butelek, zakręcić , pasteryzować przez  15 minut.

niedziela, 15 listopada 2015

Zupa rozgrzewająca z pulpecikami

 Pyszna rozgrzewająca zupka z warzywami i pulpetami mięsnymi na obiad. 
Na imieniny czy inne okazję, zawsze robię tą zupkę.                              


                                               Zupa rozgrzewająca z pulpecikami


 Składniki: 
                                                               
0,5 kg - pieczarek
2- papryki słodkie
2- słoiki sosu meksykańskiego
2- puszki fasoli czerwonej
sól i pieprz
1- marchewka
1- pietruszka
0,5- selera
0,5 - pora
1- łyżka masła
1- cebula
liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
3,5 l wody
Pulpety
0,5 kg-mięso mielone
jajko - 1 szt
bułka tarta - 3 łyżki
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
mąka do obtoczenia pulpetów
Sposób przygotowania:

Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. 
Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować. 
Następnie przygotować pulpeciki. 
Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną.
Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. 
Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować. 
Papryki pokroić w kostkę, dodać do pulpetów, razem z odlaną z zalewy fasolą, oraz sos meksykański, razem podgotować 3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Gdyby zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą, zagotować.  

piątek, 13 listopada 2015

Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami

Zawsze lubiłam pasztety i ciągle je kupowałam, ale gdy tylko zaczełam robić je sama, nie chcę już pasztetu ze sklepu, bo domowe najlepsze.
Do pasztetu użyłam przyprawy firmy  Tradismak , która dała bardzo wyrażny smak i aromat pasztetu.
Polecam firmę  TRADISMAK  mają bardzo dobre produkty i  bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.
Dziękuję ślicznie za super produkty :)

Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy










                                            


Składniki :
udzieć z indyka - 760 g
wołowina bez kości - 650 g
boczek surowy - 500 g
wątróbka drobiowa - 250 g
jajka - 3 szt
migdały tarte - 1 szkl
cebula - 2 szt 
przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki  Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN)
sól i pieprz
marchewka - 1 szt
pietruszka - 1 szt
seler - 1 szt
jałowiec - 4 ziarenka
 liście laurowe - 4
bułka tarta do wysypania foremek
tłuszcz do formy
Przygotowanie :
Wołowinę, indyka , umyć , przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować .
Następnie warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa, razem z jałowcem, listkiem laurowym, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Boczek , wątróbkę i obraną cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Ugotowane mięso i podsmażone składniki , przekręcić trzy razy przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do pasztetu i migdały tarte, dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdyby masa była za sucha, dodać wywaru.
Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę do foremek, piec 40 minut w 180 stop.
Smacznego !
Z tej porcji wyszło mi 3 keksówki.

czwartek, 12 listopada 2015

Sajgonki z mięsem mielonym


Wersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki. 
Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje.

                                                         Sajgonki z mięsem mielonym 







Składniki:
na farsz
makaronu ryżowego – nitki - 1 garść
sos sojowy
pieprz i sól
mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
pieczarki - 10 szt dużych
kapusta pekińska - 6 liści
marchewka - 1 szt
jajko - 1 szt
dodatkowo
papier ryżowy
tłuszcz do smażenia
sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu.
Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut.
Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa.
Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami.
Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić.
Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce.
Na wilgotnym papierze ryżowym,  ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik.
Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać by podczas smażenia nie skleiły się.
Osuszyć na papierowych ręcznikach.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym .
Smacznego !