czwartek, 12 listopada 2015
Sajgonki z mięsem mielonym
Wersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki.
Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje.
Sajgonki z mięsem mielonym
Składniki:
na farsz
makaronu ryżowego – nitki - 1 garść
sos sojowy
pieprz i sól
mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
pieczarki - 10 szt dużych
kapusta pekińska - 6 liści
marchewka - 1 szt
jajko - 1 szt
dodatkowo
papier ryżowy
tłuszcz do smażenia
sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu.
Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut.
Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa.
Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami.
Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić.
Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce.
Na wilgotnym papierze ryżowym, ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik.
Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać by podczas smażenia nie skleiły się.
Osuszyć na papierowych ręcznikach.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym .
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Danusiu to ja się wpraszam na obiadek, bardzo lubię sajgonki :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko :)
UsuńZnajomy wietnamczyk papier smarowal piwem zamiast wody Mozliwe ze dlatego przy smażeniu nie ciagly tłuszczu
UsuńOj dawno nie robilam :)
OdpowiedzUsuńTo czas zrobić Natalko :)
UsuńJa dodaję grzybki mun zamiast pieczarek i farsz wkładam surowy.Też dobre wychodzą 😃
OdpowiedzUsuńZ grzybkami mun, też są przepyszne :)
UsuńMimo że uwielbiam, jeszcze nigdy sama nie robiłam sajgonek. Tak więc podziwiam, porywam jedną i... może w końcu nauczę się robić :)
OdpowiedzUsuńProsta robota i do tego bardzo smaczne :)
Usuń