czwartek, 12 listopada 2015

Sajgonki z mięsem mielonym


Wersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki. 
Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje.

                                                         Sajgonki z mięsem mielonym 







Składniki:
na farsz
makaronu ryżowego – nitki - 1 garść
sos sojowy
pieprz i sól
mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
pieczarki - 10 szt dużych
kapusta pekińska - 6 liści
marchewka - 1 szt
jajko - 1 szt
dodatkowo
papier ryżowy
tłuszcz do smażenia
sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu.
Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut.
Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa.
Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami.
Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić.
Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce.
Na wilgotnym papierze ryżowym,  ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik.
Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać by podczas smażenia nie skleiły się.
Osuszyć na papierowych ręcznikach.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym .
Smacznego !

9 komentarzy :

  1. Danusiu to ja się wpraszam na obiadek, bardzo lubię sajgonki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znajomy wietnamczyk papier smarowal piwem zamiast wody Mozliwe ze dlatego przy smażeniu nie ciagly tłuszczu

      Usuń
  2. Ja dodaję grzybki mun zamiast pieczarek i farsz wkładam surowy.Też dobre wychodzą 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo że uwielbiam, jeszcze nigdy sama nie robiłam sajgonek. Tak więc podziwiam, porywam jedną i... może w końcu nauczę się robić :)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)