Bardzo smaczne gruszki w syropie.
Fajnie tak zimową porą, otworzyć słoiczek gruszek i zjeść
Gruszki w syropie
Składniki:
2 kg - twardych gruszek
2 - litry wody
80 dag - cukru
goździki
kwasek cytrynowy
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na cząstki.
Następnie włożyć gruszki do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
Słoiki wyparzyć, układać owoce do słoików, wkładać po dwa gożdziki do każdego słoika.
Zagotować wodę z cukrem.
Zalać gorącym syropem gruszki, zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10 minut
Też mam kilka słoiczków w piwnicy :-) są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńFajna sprawa takie gruszki na zimę :-)
OdpowiedzUsuńPrzydadzą się na zimę :D
OdpowiedzUsuńMmmm..pyszne gruszki..uwielbiam
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :)
UsuńPyszne :) na zimę w sam raz , też takie robiłam , do ciast i deserów super :)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuń