Taką roladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami .
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną
Biszkopt:
jajka - 5 szt
mąka - 5 łyżek
cukier - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Krem śmietanowy:
śmietana 36 % - 400 ml
śmietan fix - 1 opak
cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo :
cukier puder do oprószenia
tłuszcz do formy
Biszkopt :
Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Blachę z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut, do zrumienienia.
Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną śmietanę , przełożyć do miski ze śmietan -fix, ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki.
Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem.
Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę
Wypiekałam z :
Asia
Ania
Joanna
Iwona
Danusia
Dorota
Pysznie wygląda twoja rolada Danusiu . Dziękuję za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńDziękuję i ja Asiu :)
UsuńDanusiu rolada przepiękna i przepyszna :) dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa także dziękuję :)
UsuńProsta ale jakże smakowita. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńJa także dziękuję :)
UsuńSmakowita roladka :) Dziękuje za pierwsze wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńJa także dziękuję :)
UsuńRolada rewelacyjna.Bardzo ciekawy przepis :):)
OdpowiedzUsuńDziękuję i Pozdrawiam :)
UsuńDanusiu wspaniała roladka ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :)
UsuńDanusiu - Twoja rolada jest wspaniała, właśnie taka będzie moja następna. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za współne wypiekanie :)
UsuńZa tydzień zrobie wygląda przepysznie. Mam pytanie jakie wymiary blaszki i w którą strone jest zwijana po długośći czy szerokośći?Dziękuje za odp.
OdpowiedzUsuńBlaszka z piekarnika.
UsuńRolada jest zwijana równomiernie na całej jej szerokości.
Pysznie się prezentuje, apetyczna bardzo
OdpowiedzUsuńDziękuję Martuniu :)
UsuńZ bitą śmietaną..mniam..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję Bożenko, za współne pieczenie :)
UsuńSmakowita Rolada Danusiu, dziękuję za wspólną zabawę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za współne wypiekanie :)
Usuń