sobota, 21 listopada 2015

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Prosta , szybka i do tego smaczna rolada z bitą śmietaną do kawy , na każdą okazję. 
Taką roladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami .



Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 










Biszkopt:
jajka - 5 szt
mąka - 5 łyżek
cukier - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Krem śmietanowy:
śmietana 36 % - 400 ml
śmietan fix  - 1 opak
cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo :
cukier puder do oprószenia
tłuszcz do formy
Biszkopt :
Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Blachę  z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut, do zrumienienia.
Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną śmietanę , przełożyć do miski ze śmietan -fix, ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki.
Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem. 

Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę
Wypiekałam z : 
Asia
Ania
Joanna
Iwona
Danusia
Dorota

22 komentarze :

  1. Pysznie wygląda twoja rolada Danusiu . Dziękuję za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu rolada przepiękna i przepyszna :) dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta ale jakże smakowita. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita roladka :) Dziękuje za pierwsze wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rolada rewelacyjna.Bardzo ciekawy przepis :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu wspaniała roladka ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Danusiu - Twoja rolada jest wspaniała, właśnie taka będzie moja następna. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za tydzień zrobie wygląda przepysznie. Mam pytanie jakie wymiary blaszki i w którą strone jest zwijana po długośći czy szerokośći?Dziękuje za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka z piekarnika.
      Rolada jest zwijana równomiernie na całej jej szerokości.

      Usuń
  9. Pysznie się prezentuje, apetyczna bardzo

    OdpowiedzUsuń
  10. Z bitą śmietaną..mniam..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję Bożenko, za współne pieczenie :)

      Usuń
  11. Smakowita Rolada Danusiu, dziękuję za wspólną zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)