Pyszniutki kurczak faszerowany mięsem mielonym, możemy podawać jako wędlinka do pieczywa, lub na gorąco z ziemniakami.
Kurczaka podałam na ślicznym półmisku z kolekcji JULIA GOLD 0871 od Porcelana Bogucice
Kurczak faszerowany mięsem mielonym
Składniki:
kurczak - 1,5- 2 kg
przyprawa do kurczaka
farsz: cebula - 1 szt duża
tłuszcz
jajka - 2 szt
mięso mielone - 650 g
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, osączyć, wytrybować kości.
Następnie dobrze obsypać wewnątrz i na zewnątrz, kurczaka przyprawą, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Farsz:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor.
Do mięsa mielonego wybić jajka, dodać cebulę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Nafaszerować kurczaka, spiąć otwór wykałaczkami , lub zaszyć.
Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz , następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez ok 25 minut do zrumienienia mięsa. Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wspaniale nafaszerowany kurczak Danusiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńBardzo smacznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńI tak smakuję :)
UsuńPyszna wędlinka na kanapki, świetnie
OdpowiedzUsuńNa kanapki i na obiad też może być :)
UsuńWygląda przepysznie :) ale bym zjadła :) myy pycha :)
OdpowiedzUsuńJeszcze zostało kawałeczek kurczaka, zapraszam :)
UsuńZawsze mnie ciekawiło to wyciąganie kości. Nigdy tego nie robiłam, a takiego kurczaczka jadłam. Będe musiała spróbować i przekonam się, czy dam radę z tymi kośćmi:-)
OdpowiedzUsuńDasz radę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń