Bardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom smakuje.
Rolada makowo-orzechowa
Składniki:
Biszkopt :
jajka - 5 szt
mak mielony suchy - 3/4 szkl
mąka - 3/4 szkl
cukier - 3/4 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - szczypta
Masa serowa :
ser biały - 1 kostka (250 g)
cukier - 3 łyżki
śmietana kremówka - 250 ml
żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
orzechy włoskie tarte - 4 łyżki
Polewa czekoladowa :
gorzka czekolada
orzechy włoskie - 4 szt
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem.
Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.
Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut.
Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę.
MASA SEROWA:
Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować.
Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać.
Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier.
Polewa czekoladowa :
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę.
Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę.
Smacznego !
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAleż Danusiu u Ciebie świątecznie się zrobiło :). Również bardzo lubię przygotowywać rolady :).
OdpowiedzUsuńJuż w większych sklepach są wystawy świąteczne, to i u mnie świątecznie.
UsuńPozdrawiam :)