środa, 11 listopada 2015

Rolada makowo-orzechowa

Bardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom  smakuje.

Rolada makowo-orzechowa









Składniki:

Biszkopt :
jajka - 5 szt
mak mielony suchy - 3/4 szkl
mąka - 3/4 szkl
cukier - 3/4 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - szczypta
Masa serowa :
ser biały - 1 kostka (250 g)
cukier - 3 łyżki
śmietana kremówka - 250 ml
żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
orzechy włoskie tarte - 4 łyżki
Polewa czekoladowa :
gorzka czekolada
orzechy włoskie - 4 szt
Sposób przygotowania:
Biszkopt: 
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. 
Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.
 Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. 
Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. 
Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę. 
MASA SEROWA: 
Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. 
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. 
Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. 
Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. 
Polewa czekoladowa : 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. 
Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę. 
Smacznego !

4 komentarze :

  1. Ależ Danusiu u Ciebie świątecznie się zrobiło :). Również bardzo lubię przygotowywać rolady :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już w większych sklepach są wystawy świąteczne, to i u mnie świątecznie.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)