Do pasztetu użyłam przyprawy firmy Tradismak , która dała bardzo wyrażny smak i aromat pasztetu.
Polecam firmę TRADISMAK mają bardzo dobre produkty i bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.
Dziękuję ślicznie za super produkty :)
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/
Składniki :
udzieć z indyka - 760 g
wołowina bez kości - 650 g
boczek surowy - 500 g
wątróbka drobiowa - 250 g
jajka - 3 szt
migdały tarte - 1 szkl
cebula - 2 szt
przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN)
sól i pieprz
marchewka - 1 szt
pietruszka - 1 szt
seler - 1 szt
jałowiec - 4 ziarenka
liście laurowe - 4
bułka tarta do wysypania foremek
tłuszcz do formy
Przygotowanie :
Wołowinę, indyka , umyć , przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować .
Następnie warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa, razem z jałowcem, listkiem laurowym, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Boczek , wątróbkę i obraną cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Ugotowane mięso i podsmażone składniki , przekręcić trzy razy przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do pasztetu i migdały tarte, dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdyby masa była za sucha, dodać wywaru.
Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę do foremek, piec 40 minut w 180 stop.
Smacznego !
Z tej porcji wyszło mi 3 keksówki.
Danusiu pyszny pasztecik :) mój syn jak zobaczył to teraz mi głowę truje żeby też zrobić :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNo to kochana, musisz teraz zrobić pasztecik dla synka.
UsuńPozdrawiam
Sprawdzone ,zrobione i nic nie zostalo
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało .
UsuńPozdrawiam :)
Danusiu super propozycja :-)
OdpowiedzUsuń