piątek, 27 listopada 2015
Jajka w parówkach
Moje ulubione paróweczki z jajkami i pomidorkami na śniadanko.
Jajka w parówkach
Składniki :
jajka - 2 szt
parówki - 2 szt
pomidorki małe - 2 szt
cebula - 1/2 szt
tłuszcz
sól i pieprz
Przygotowanie :
Parówki rozciąć , ale nie do końca, ułożyć na rozgrzanej patelni , w kształcie serca.
Wybić jajka do parówek, posolić, smażyć na wolnym ogniu, z obydu stron do ścięcia jajek.
Pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posypać nią pomidory, oprószyć solą i pieprzem.
Podawać parówki z pomidorami.
Smacznego !
czwartek, 26 listopada 2015
Grecka sałatka
Sałatka grecka jest pyszna, najlepiej smakuje mi w lecie, gdy mam świeże ogóreczki i pomidorki z własnego ogródka.
Grecka sałatka
Składniki :
sałata
pomidory - 350 g
cebula - 1 szt
ser feta - 100 g
oliwki zielone
oliwki czarne
ogórek zielony - 1 szt
papryka czerwona - 1 szt
Sos winegret :
musztarda dijon - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 5 łyżek
ocet winny- 2 łyżki
sól i pieprz
woda - 1 łyżka
Przygotowanie :
Sałatę umyć, osączyć, porwać liście na kawałki.
Ogórka i cebulę obrać, pokroić z papryką w kostkę.
Pomidory umyć, osączyć, pokroić w ósemki.
Ser feta , pokroić w kostkę.
Sos winegret :
Wszystkie składniki na sos włożyć do małego słoika, szczelnie zakręcić i energicznie potrząsać, do wymieszania.
Dodajemy oliwki zielone i czarne, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy.
Grecka sałatka
Składniki :
sałata
pomidory - 350 g
cebula - 1 szt
ser feta - 100 g
oliwki zielone
oliwki czarne
ogórek zielony - 1 szt
papryka czerwona - 1 szt
Sos winegret :
musztarda dijon - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 5 łyżek
ocet winny- 2 łyżki
sól i pieprz
woda - 1 łyżka
Przygotowanie :
Sałatę umyć, osączyć, porwać liście na kawałki.
Ogórka i cebulę obrać, pokroić z papryką w kostkę.
Pomidory umyć, osączyć, pokroić w ósemki.
Ser feta , pokroić w kostkę.
Sos winegret :
Wszystkie składniki na sos włożyć do małego słoika, szczelnie zakręcić i energicznie potrząsać, do wymieszania.
Dodajemy oliwki zielone i czarne, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy.
sobota, 21 listopada 2015
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną
Prosta , szybka i do tego smaczna rolada z bitą śmietaną do kawy , na każdą okazję.
Taką roladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami .
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną
Biszkopt:
jajka - 5 szt
mąka - 5 łyżek
cukier - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Krem śmietanowy:
śmietana 36 % - 400 ml
śmietan fix - 1 opak
cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo :
cukier puder do oprószenia
tłuszcz do formy
Biszkopt :
Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Blachę z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut, do zrumienienia.
Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną śmietanę , przełożyć do miski ze śmietan -fix, ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki.
Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem.
Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę
Wypiekałam z :
Asia
Ania
Joanna
Iwona
Danusia
Dorota
Taką roladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami .
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną
Biszkopt:
jajka - 5 szt
mąka - 5 łyżek
cukier - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Krem śmietanowy:
śmietana 36 % - 400 ml
śmietan fix - 1 opak
cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo :
cukier puder do oprószenia
tłuszcz do formy
Biszkopt :
Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Blachę z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut, do zrumienienia.
Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną śmietanę , przełożyć do miski ze śmietan -fix, ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki.
Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem.
Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę
Wypiekałam z :
Asia
Ania
Joanna
Iwona
Danusia
Dorota
wtorek, 17 listopada 2015
Gruszki w syropie
Bardzo smaczne gruszki w syropie.
Fajnie tak zimową porą, otworzyć słoiczek gruszek i zjeść
Gruszki w syropie
Składniki:
2 kg - twardych gruszek
2 - litry wody
80 dag - cukru
goździki
kwasek cytrynowy
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na cząstki.
Następnie włożyć gruszki do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
Słoiki wyparzyć, układać owoce do słoików, wkładać po dwa gożdziki do każdego słoika.
Zagotować wodę z cukrem.
Zalać gorącym syropem gruszki, zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10 minut
Fajnie tak zimową porą, otworzyć słoiczek gruszek i zjeść
Gruszki w syropie
Składniki:
2 kg - twardych gruszek
2 - litry wody
80 dag - cukru
goździki
kwasek cytrynowy
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na cząstki.
Następnie włożyć gruszki do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
Słoiki wyparzyć, układać owoce do słoików, wkładać po dwa gożdziki do każdego słoika.
Zagotować wodę z cukrem.
Zalać gorącym syropem gruszki, zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10 minut
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)