Bardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom smakuje.
Rolada makowo-orzechowa
Składniki:
Biszkopt :
jajka - 5 szt
mak mielony suchy - 3/4 szkl
mąka - 3/4 szkl
cukier - 3/4 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - szczypta
Masa serowa :
ser biały - 1 kostka (250 g)
cukier - 3 łyżki
śmietana kremówka - 250 ml
żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
orzechy włoskie tarte - 4 łyżki
Polewa czekoladowa :
gorzka czekolada
orzechy włoskie - 4 szt
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem.
Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.
Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut.
Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę.
MASA SEROWA:
Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować.
Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać.
Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier.
Polewa czekoladowa :
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę.
Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę.
Smacznego !
środa, 11 listopada 2015
czwartek, 5 listopada 2015
Sałatka z buraków
Wspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację.
Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek.
Sałatka z buraków
Składniki:
buraki - 2 szt większe
pieczarki marynowane - 1 słoik
jajka - 4 szt
szczypiorek - 0,5 pęczka
groszek konserwowy - 1 puszka
majonez
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
Szczypiorek umyć, osączyć , pokroić.
Pieczarki pokroić w kostkę. Groszek odlać z zalewy, osączyć.
Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do miski, dodać majonez, wymieszać.
Doprawić do samaku solą i pieprzem.
Smacznego !
Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek.
Sałatka z buraków
Składniki:
buraki - 2 szt większe
pieczarki marynowane - 1 słoik
jajka - 4 szt
szczypiorek - 0,5 pęczka
groszek konserwowy - 1 puszka
majonez
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
Szczypiorek umyć, osączyć , pokroić.
Pieczarki pokroić w kostkę. Groszek odlać z zalewy, osączyć.
Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do miski, dodać majonez, wymieszać.
Doprawić do samaku solą i pieprzem.
Smacznego !
poniedziałek, 2 listopada 2015
Orzechowiec z jabłkami
Pyszne ciasto na każdą imprezkę, lub święta.
Przepis z internetu od Śladami słodkiej babeczki.
Orzechowiec z jabłkami
Składniki :
margaryna - 250 g
cukier - 120 g
mąka - 350 g
kwaśna śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajka - 2 szt
Masa jabłkowa
galaretki cytrynowe - 2 szt
jabłka - 2 kg
Masa orzechowa :
masło - 80 g
miód - 3 łyżki
orzechy pokrojone - 220 g
cukier - 120 g
Przygotowanie :
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części.
Każdą część wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta.
Każde ciasto piec oddzielnie.
Masa jabłkowa :
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut.
Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki , dokładnie wymieszać.
Masa orzechowa:
Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta:
Ciasto kruche, masa jabłkowa, ciasto kruche, masa jabłkowa, kruche ciasto i masa orzechowa.
Smacznego !
Przepis z internetu od Śladami słodkiej babeczki.
Orzechowiec z jabłkami
Składniki :
margaryna - 250 g
cukier - 120 g
mąka - 350 g
kwaśna śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajka - 2 szt
Masa jabłkowa
galaretki cytrynowe - 2 szt
jabłka - 2 kg
Masa orzechowa :
masło - 80 g
miód - 3 łyżki
orzechy pokrojone - 220 g
cukier - 120 g
Przygotowanie :
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części.
Każdą część wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta.
Każde ciasto piec oddzielnie.
Masa jabłkowa :
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut.
Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki , dokładnie wymieszać.
Masa orzechowa:
Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta:
Ciasto kruche, masa jabłkowa, ciasto kruche, masa jabłkowa, kruche ciasto i masa orzechowa.
Smacznego !
piątek, 30 października 2015
Miodownik
Ciasto podałam na ślicznym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold
Miodownik
Składniki:
Ciasto miód - 3 łyżki
masło - 1/4 kostki
śmietana - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl
jajka - 2 szt
mąka - 3 szkl
soda - 2 łyżeczki
KREM
kasza manna - 5 łyżek
mleko - 0,5 l
masło lub margaryna - 1 kost
cukier - 0,5 szkl
Dodatkowo :
powidła śliwkowe- 180 g
sok z cytryny
aromat rumowy
PRZYGOTOWANIE :
Ciasto Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta.
Upiec każdy placek oddzielnie.
KREM
W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić.
Masło przełożyć do miski, zmiksować.
Do zmiksowanego masła dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć.
Podzielić na 2 części
Składanie ciasta:
Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych.
Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastem.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)