środa, 11 listopada 2015

Rolada makowo-orzechowa

Bardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom  smakuje.

Rolada makowo-orzechowa









Składniki:

Biszkopt :
jajka - 5 szt
mak mielony suchy - 3/4 szkl
mąka - 3/4 szkl
cukier - 3/4 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - szczypta
Masa serowa :
ser biały - 1 kostka (250 g)
cukier - 3 łyżki
śmietana kremówka - 250 ml
żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
orzechy włoskie tarte - 4 łyżki
Polewa czekoladowa :
gorzka czekolada
orzechy włoskie - 4 szt
Sposób przygotowania:
Biszkopt: 
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. 
Następnie dodawać po jednym żółtku dalej ubijać.
 Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. 
Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. 
Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę. 
MASA SEROWA: 
Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. 
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. 
Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. 
Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. 
Polewa czekoladowa : 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. 
Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę. 
Smacznego !

czwartek, 5 listopada 2015

Sałatka z buraków

Wspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację. 
Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek.


Sałatka z buraków





Składniki:
buraki - 2 szt większe
pieczarki marynowane - 1 słoik
jajka - 4 szt
szczypiorek - 0,5 pęczka
groszek konserwowy - 1 puszka
majonez
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. 
Szczypiorek umyć, osączyć , pokroić. 
Pieczarki pokroić w kostkę. Groszek odlać z zalewy, osączyć. 
Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do miski, dodać majonez, wymieszać. 
Doprawić do samaku solą i pieprzem. 
Smacznego ! 

poniedziałek, 2 listopada 2015

Orzechowiec z jabłkami

Pyszne ciasto na każdą imprezkę, lub święta. 
 Przepis z internetu od Śladami słodkiej babeczki.

                                                                   Orzechowiec z jabłkami






Składniki :
margaryna - 250 g
cukier - 120 g
mąka - 350 g
kwaśna śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajka - 2 szt
Masa jabłkowa
galaretki cytrynowe - 2 szt
jabłka - 2 kg
Masa orzechowa :
masło - 80 g
miód - 3 łyżki
orzechy pokrojone - 220 g
cukier - 120 g
Przygotowanie :
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części.
Każdą część wyłożyć na blachę o  wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta.
Każde ciasto piec oddzielnie.
Masa jabłkowa :
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut.
Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać  galaretki , dokładnie wymieszać.
Masa orzechowa:
Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta:
Ciasto kruche, masa jabłkowa, ciasto kruche, masa jabłkowa, kruche ciasto i masa orzechowa.
Smacznego !

piątek, 30 października 2015

Miodownik


Miodownik można polać polewą czekoladową.

Ciasto podałam na ślicznym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji  Diament Gold

                                                                         Miodownik       





Składniki:   
      Ciasto                           
                                                                                                                      
miód  - 3 łyżki
masło - 1/4 kostki
śmietana - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl
jajka - 2 szt
mąka - 3 szkl
soda - 2 łyżeczki
KREM
kasza manna - 5 łyżek
mleko - 0,5 l
masło lub margaryna - 1 kost
cukier - 0,5 szkl
Dodatkowo :
powidła śliwkowe- 180 g
sok z cytryny

aromat rumowy
PRZYGOTOWANIE :
Ciasto 
Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem. 
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta. 
Upiec każdy placek oddzielnie. 
KREM 
W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić.
 Masło  przełożyć do miski, zmiksować. 
Do zmiksowanego masła dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć. 
Podzielić na 2 części 
Składanie ciasta: 

Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych.
 Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastem. 
Ciasto można posypać cukrem pudrem.