Ciasto podałam na ślicznym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold
Miodownik
Składniki:
Ciasto miód - 3 łyżki
masło - 1/4 kostki
śmietana - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl
jajka - 2 szt
mąka - 3 szkl
soda - 2 łyżeczki
KREM
kasza manna - 5 łyżek
mleko - 0,5 l
masło lub margaryna - 1 kost
cukier - 0,5 szkl
Dodatkowo :
powidła śliwkowe- 180 g
sok z cytryny
aromat rumowy
PRZYGOTOWANIE :
Ciasto Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta.
Upiec każdy placek oddzielnie.
KREM
W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić.
Masło przełożyć do miski, zmiksować.
Do zmiksowanego masła dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć.
Podzielić na 2 części
Składanie ciasta:
Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych.
Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastem.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Zjadłabym kawałeczek, ślinka cieknie że hej ; )
OdpowiedzUsuńPróbowałam piec w moim piekarniku gazowym miodownik, ale niestety taki rodzaj ciast nie udaje się u mnie.
Miodowniki raczej udają się :)
UsuńUwielbiam miodownik, zawsze go piekę na świeta Bożego Narodzenia, jest na prawdę pyszne, im dłużej stoi, tym coraz lepsze :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie ciasta :)
UsuńPychota, nigdy nie piekłam sama, ale bardzo lubię to ciasto.
OdpowiedzUsuńProszę spróbować upiec, ciasto bardzo proste :)
UsuńUwielbiam to ciasto. :-)
OdpowiedzUsuńDanusiu zazdroszczę Ci kochana talentu kulinarnego. Pieczesz śliczne torty i smaczne ciasta :)
OdpowiedzUsuńSmak świąt!
OdpowiedzUsuń