Pasztet z królika
Rosołek z królika też jest bardzo smaczny i chudy .
Taki pasztecik bardzo dobrze smakuje z pieczywkiem, jak również możemy podawać z sosami takimi jak sos tatarski, czy chrzanowy.
Zaletą są też przyprawy, które były użyte do wypieku pasztetu, takie jak liście laurowe , ziele angielskie ,
a przeważnie przyprawa Pasztet - typ kogutek i właśnie ta przyprawa, dała pasztetowi bardzo fajny smak.
Polecam firmę TRADISMAK mają bardzo dobre produkty i bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.
Składniki :
1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa )
marchewka - 1 szt
seler - kawałek
tłuszcz do smażenia
liść laurowy - 3 szt
ziele angielskie - 4 ziarenka
sól i pieprz
do podsmażenia
boczek surowy - 450 g
wątróbka wieprzowa - 300 g
cebula -- 1 szt
tłuszcz do smażenia
do masy mięsnej
jajka - 4 szt
bułka kajzerka - 2 szt
mleko - 2 szkl
przyprawa 15 g „Turbo Smak FN Pasztet - typ kogutek”
Dodatkowo :
foremki aluminiowe -
Przygotowanie :
Warzywa obrać, opłukać.
Królika umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie, listki laurowe i warzywa, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Wyjąć mięso z warzywami, ostudzić, oddzielić od kości.
Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć.
Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy krotnie.
Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać.
Foremki keksówki, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę mięsną, lekko wygładzić. Foremki włożyć do piekarnika, piec ok. 45 minut w 180 stop.
Pycha. Taki pasztet jest mega smaczny
OdpowiedzUsuńNajlepszy jest domowy pasztecik :)
UsuńUwielbiam pasztety. Niestety nie zawsze można kupić smaczny taki jak sobie zamarzyłem. Czasami robię sam ale nie zawsze mam czas. Z królika jeszcze nie próbowałem. Trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuń