środa, 21 października 2015

Ciasto leśny mech

 Ciasto szpinakowe z owocem granatu do herbatki lub kawki.
Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej.
Ciasto podałam na ślicznej Porcelanie Bogucice

                                                          Ciasto leśny mech    

                                                          






Składniki:
Ciasto
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki krupczatki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy16 g
1 szklanka oleju
Krem :
serek mascarpone - 250 g
śmietana 36% - 250 g
cukier puder - 4 łyżki
Dodatkowo :
owoc granatu
Sposób przygotowania:
Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości, następnie dodawać stopniowo olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Na samym końcu dodać odciśnięty szpinak, delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do tortownicy , wyłożonej papierem o wymiarach 25 cm, piec przez ok. 60 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to ciasto upieczone. 
Z upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć. 
Krem: 
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem. 
Do ubitej śmietany , dodawać po łyżce serka mascarpone , dalej ubijać. 
Wyłożyć krem na szpinakowe ciasto, posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć dłonią. 
Wierzch ciasta posypać owocami granatu. 
Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. 

8 komentarzy :

  1. Kilka razy już się przymierzałam do tego ciasta. Muszę go w końcu zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne to ciacho i wygląda smacznie :) Nie mam jednak odwagi na jego upieczenie :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Przybioeram się do tego ciasta, przybieram i się chyba nie przybiorę a tak fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam jest wyśmienite polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast mąki krupczatki mogę dac make tortowa?

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakuje tak jak wygląda! Mmmmmm...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Osobiście kilka razy piekłem bardzo pyszne ale składniki na masę razy 2 przy tym przepisie masybw stosunku do biszkopty jest za mało

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)