Ciasto szpinakowe z owocem granatu do herbatki lub kawki.
Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej.
Ciasto podałam na ślicznej Porcelanie Bogucice
Ciasto leśny mech
Składniki:
Ciasto
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki krupczatki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy16 g
1 szklanka oleju
Krem :
serek mascarpone - 250 g
śmietana 36% - 250 g
cukier puder - 4 łyżki
Dodatkowo :
owoc granatu
Sposób przygotowania:
Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości, następnie dodawać stopniowo olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu dodać odciśnięty szpinak, delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do tortownicy , wyłożonej papierem o wymiarach 25 cm, piec przez ok. 60 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to ciasto upieczone.
Z upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć.
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Do ubitej śmietany , dodawać po łyżce serka mascarpone , dalej ubijać.
Wyłożyć krem na szpinakowe ciasto, posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć dłonią.
Wierzch ciasta posypać owocami granatu.
Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny.
Kilka razy już się przymierzałam do tego ciasta. Muszę go w końcu zrobić :-)
OdpowiedzUsuńPiękne to ciacho i wygląda smacznie :) Nie mam jednak odwagi na jego upieczenie :/
OdpowiedzUsuńPrzybioeram się do tego ciasta, przybieram i się chyba nie przybiorę a tak fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńjadłam jest wyśmienite polecam
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki krupczatki mogę dac make tortowa?
OdpowiedzUsuńTak można użyć mąki tortowej
UsuńSmakuje tak jak wygląda! Mmmmmm...pycha!
OdpowiedzUsuńOsobiście kilka razy piekłem bardzo pyszne ale składniki na masę razy 2 przy tym przepisie masybw stosunku do biszkopty jest za mało
OdpowiedzUsuń