Jak z obiadu zostają mi ziemniaki, to na następny dzień, robię pierogi ruskie.
Bardzo lubimy te pierożki, są przepyszne.
Pierogi ruskie
Składniki:
Farsz :
ser biały - 350 g
cebula - 2 szt
ziemniaki ugotowane - 650 g
masło- do smażenia
sól i pieprz
Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY
Ciasto na pierogi :
woda gorąca - 1 i 1/4 szkl
mąka - 4 szkl
sól - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Farsz:
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę.
Wymieszać składniki z solą i pieprzem i przyprawą ziarenka smaku.
Ciasto na pierogi:
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką.
Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.
Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.
Podawać okraszone boczkiem z cebulką.
Danusiu uwielbiam pierogi ruskie, kochana podrzuć mi kilka :-)
OdpowiedzUsuńJuż zaczynam pakowanie :)
UsuńMmm...ruskie bardzo lubię. Chyba się wproszę do Ciebie Danusiu
OdpowiedzUsuńZapraszam Martuniu :)
Usuń