Łatwe ciasto w przygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne.
Ciasto podane na porcelanie od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold
Makowa delicja z kremem
Składniki:
Ciasto 1
8-żółtek
2 całe jajka
0,5 szkl cukru
3/4 - szkl mąki
2- łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto 2
8-białek
1 - szkl cukru
1/2 - szkl mąki
1- łyżkę proszku do pieczenia
1/2 szkl mak suchy
Krem :
5 łyżek cukier puder
2 szkl woda gotowana
1/2 l śmietana 36%
2 opak galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania:
Ciasto 1
Żółtka jaj ubić z cukrem i całymi jajkami , na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec w temp.180 stop. przez ok.30 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę.
Ciasto 2
Ubić białka na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, dodając stopniowo mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec w temp.180 stop. przez ok.30 minut.
KREM
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać do śmietany, tężejącą galaretkę , ubić, odstawić do zgęstnienia.
Przełożenie ciasta :
Pierwszą część biszkopta, posmarować połową kremu, przykryć ciastem makowym, wyłożyć na ciasto resztę kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Smacznego !
pycha, coś w moim stylu :3
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńKusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńBo i tak smakuje :)
UsuńDanusiu twoje ciasta są wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńCiasto pyszne,zawsze goscie zachwyceni,polecam☺
Usuń