Gulasz z kluskam podałam na talerzu z kolekcji Scania -Porcelana Bogucice
Składniki:
gulasz
łopatka - 60 dag
cebula - 1 szt
liść laurowy
tłuszcz do smażenia
mąka - 2 dag
sól i pieprz
ziele angielskie
kluski śląskie :
ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg
jajko - 1 szt
mąka ziemniaczana 1/4 części
sól
Sposób przygotowania:
gulasz
Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla, zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa.
Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować.
Kluski śląskie :
Ugotowane ziemniaki , przeciśnąć przez praskę.
Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.
Z ciasta formować kuleczki, w środku zrobić dołeczek.
Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty.
Wybierać łyżką cedzakową na talerze.
Podawać polane sosem .
Ojoj Danusiu ale mi narobiłaś smaku na takie jedzonko. Zimno dzisiaj u nas i zjadłabym taki pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko ja też lubię takie jedzenie , a Ciebie zapraszam do siebie :)
UsuńBardzo lubię takie mączne obiady, dawno nie jadłam klusek śląskich, w najbliższym czasie muszę koniecznie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńAngeliko zrób, bo obiadek pyszny :)
Usuńa ile mąki ziemniaczanej ma być?
OdpowiedzUsuńJa to są dobre kluski, myślę że jadłbym z Pani tależów.
OdpowiedzUsuń