Nazbierałam borowików i musiałam zrobić tą pyszną zupkę kremową.
Zupę podałam na przepięknym zestawie Miranda od Porcelana Bogucice
Zupa krem borowikowa
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Składniki:
marchewka - 1 szt
pietruszka - 1 szt
śmietana - 100 ml
sól i pieprz
borowiki świeże - 500 g
1 l bulionu drobiowego
cebula - 1 szt
masło - 2 łyżki
liść laurowy - 2 szt
dodatkowo
grzanki
natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Borowiki oczyścić, umyć, pokroić, dodać do podsmażonej cebulki, razem poddusić kilka minut, do odparowania wody.
Następnie do grzybów dodać bulion, sól i pieprz, oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa i listki laurowe, gotować kilka minut.
Zestawić garnek z ognia, wyjąć listki laurowe zmiksować, blenderem. Zabielić zupę śmietaną, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
Podawać z grzankami. Smacznego !
Wiele wspaniałych przepisów jest na tym blogu, dlatego nominowałam go do zabawy Liebster Blog Award
OdpowiedzUsuńhttps://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/liebster-blog-award-2015/
Dziękuję za nominację :)
UsuńDanusiu fajna zupka chciaż ja za grzybami nie przepadam :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko ja natomiast za grzybami przepadam :)
UsuńPyszna zupka, u nas narazie grzybków brak
OdpowiedzUsuńU nas też za dużo nie ma grzybów :)
Usuń