Flaczki podałam na przepięknym zestawie Miranda od Porcelana Bogucice
Flaczki wołowe
Składniki:
1 kg flaków wołowych - oczyszczonych i obgotowanych
pręga wołowa - 1 ładny kawałek
marchewka - 1 szt
seler - kawałek
pietruszka - 1 szt
liście laurowe - 2 szt
ziele angielskie
gałka muszkatołowa świeżo starta - 0,5 łyżeczki
papryka czerwona ostra
majeranek - 1 łyżka
sól i pieprz
imbir - 0,5 łyżeczki
Zasmażka:
2 łyżki masło
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Wołowinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie , sól i listki laurowe, gotować do miękkości mięsa.
Warzywa obrać, opłukać, dodać w połowie gotowania wołowiny, gotować .
Ugotowane mięso i warzywa, wyjąć, ostudzić, pokroić mięso w paski, warzywa w kostkę.
Flaki wrzucić do garnka, obgotować 2 razy po 10 minut, odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem.
Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać pozostałe przyprawy.
Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa.
Zasmażka:
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, zagotować, doprawić do smaku.
Podawać z pieczywem.
Świetny przepis uważam;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie flaczki były w piątek i zostały jeszcze na sobotę, kiedyś nie lubiłam tej zupy, ale od 2 lat jem i nawet mi smakuje ;).
OdpowiedzUsuń