Pulpety podałam na ślicznym półmisku z kolekcji Julia Gold od Porcelana Bogucice
Pulpety w sosie koperkowym
Składniki:
mięso mielone - 500 g wieprzowo - wołowe
cebula - 1 szt
tłuszcz
jajko - 1 szt
bułka tarta - 5 łyżek
sól i pieprz
mąka do obtoczenia
Sos koperkowy :
koperek - 1 pęczek
śmietana 36 %- 1 szkl
wywar jarzynowy - 600 ml
Sposób przygotowania:
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz i bułkę.
Cebulę obrać , pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu , dodać do mięsa, dobrze wymieszać.
Z masy mięsnej formować pulpeciki, obtaczać w mące.
Do garnka wlać wywar jarzynowy, zagotować.
Na gotujący się wywar , wrzucić pulpety, gotować na wolnym ogniu przez ok.15 minut.
Następnie dodać śmietankę i koperek , gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdyby sos był za rzadki, to zagęścić mąką .
Smacznego !
Robiłam kiedyś :) Bardzo dobre i lekkie danie :)
OdpowiedzUsuńTo smak mojego dzieciństwa :)
UsuńBardzo je lubię. Faktycznie smak dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńJa też Marzenko , bardzo lubię pulpety :)
UsuńPycha! Lubię takie pulpeciki
OdpowiedzUsuńChyba każdy lubi pulpety :)
Usuń