wtorek, 27 października 2015

Pulpety w sosie koperkowym

Mój smak z dzieciństwa, lubię pulpety, ale najbardziej lubię w sosie pieczarkowym z ziemniaczkami.
Pulpety podałam na ślicznym półmisku z kolekcji  Julia Gold od Porcelana Bogucice

                                                   Pulpety w sosie koperkowym      









Składniki:
mięso mielone - 500 g  wieprzowo - wołowe
cebula - 1 szt
tłuszcz
jajko - 1 szt
bułka tarta - 5 łyżek
sól i pieprz
mąka do obtoczenia
Sos koperkowy :
koperek - 1 pęczek
śmietana  36 %- 1 szkl
wywar jarzynowy - 600 ml
Sposób przygotowania:
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz i  bułkę.
Cebulę obrać , pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu , dodać do mięsa, dobrze wymieszać. 
Z masy mięsnej formować  pulpeciki, obtaczać w mące. 
Do garnka wlać wywar jarzynowy, zagotować. 
Na gotujący się wywar , wrzucić pulpety, gotować na wolnym ogniu przez ok.15 minut. 
Następnie dodać śmietankę  i koperek , gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdyby sos był za rzadki, to zagęścić mąką .
Smacznego ! 

6 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)