Uwielbiam krokiety z grzybami, z mięsem i kapustą, ale z kaszą i pieczarkami też są rewelacyjne.
Krokiety z kaszą i pieczarkami
Składniki:
na farsz
kasza jęczmienna - 2 torebki ( 200 g )
pieczarki - 500 g
cebula - 2 szt
szczypiorek - 0,5 pęczka
wegeta
pieprz
tłuszcz
na naleśniki
mąka - 500 g
mleko - 1 szkl
jajka - 2 szt
woda - 1,5 szkl
sól- szczypta
do obtoczenia naleśników
jajka - 2 szt
bułka tarta
do smażenia
olej
Sposób przygotowania:
Farsz:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu.
Dodać opłukane , osączone i pokrojone na drobno pieczarki, razem poddusić, posypane wegetą. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić.
Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Ciasto na naleśniki.
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować.
Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Na każdym naleśniku nakładać farsz, zwijać, w krokiety.
Każdy zanurzyć w roztrzepanym jajku z solą i obtaczać w tartej bułce.
Smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Danusiu ja też lubię krokieciki i to pod różną postacią. Pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń