Przepis zaczerpnięty z bloga zjem to !
Ciasto podałam na ślicznym talerzyku od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold
Snickers na herbatnikach
Składniki :
Masa budyniowa :
4- szkl mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 jajko całe
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
220 g masła
Dodatkowo
herbatniki petit beurre kakaowe - 50 szt
herbatniki petit beurre maślane - 50 szt
orzechy włoskie - 1 szkl
masa krówka - 460 g
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować.
Do miski wybić jajko, dodać obie mąki, budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy.
Masę podzielić na 3 części.
Dno blachy o wymiarach 36x25 wyłożyć warstwą kakaowych herbatników, wylać część masy budyniowej, ułożyć białe herbatniki , masa budyniowa, kakaowe herbatniki, masa i białe herbatniki.
Wyłożyć na herbatniki masę krówkową.
Orzechy włoskie posiekać na drobno, posypać ciasto orzechami.
Włożyć do lodówki na parę godzin.
Smacznego !
super ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWlasnie nie dawno znalazlam pani Daniusiu u Pani to ciasto dzisiaj sie do tego zabralam i czekam az bd gotowe ale swietnie musi tak jak wyglada :)
UsuńDanusiu podrzuć kawałeczek, uwielbiam to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńMożna kurierem Marzenko :)
UsuńPycha! Lubię takie ciasta na zimno
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, już wiem jakie ciasto zrobię na niedzielę
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :)
UsuńŚwietny przepis! I jaka oszczędność czasu, dla mnie idealna propozycja do niedzielnej kawy!
OdpowiedzUsuńTak to prawda, oszczędność na prądzie :)
Usuńto ciasto jest pyszne :) dawno go nie robiłam.
OdpowiedzUsuń