piątek, 17 stycznia 2014

Babka w polewie czekoladowej

Robię ją obowiązkowo na każde święta


Babka w polewie czekoladowej




Składniki
mąka tortowa 1 i 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajka 6 szt
cukier 1 szkl
margaryna 1 kostka
cukier wanilinowy
olej 6 łyżek
ocet 2 łyżki
olejek cytrynowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając, stopniowo dodajemy margarynę.
Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, olejek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu i wystygnięciu, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)