niedziela, 12 stycznia 2014

Bananowiec

Bananowiec













SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka - 5 szt
cukier - 0,5 szkl
mąka - 1 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kakao - 1 łyżka
sól -1 szczypta
tłuszcz do formy
KREM
śmietana 30 % czekoladowa - 0,5 l
śmietan fix - 2 opak
Dodatkowo
banany - 1 kg
czekolada deserowa -1 tabliczka
ajerkoniak - 2 kieliszki
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodać żółtka, ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę.
 KREM
  Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić ze śmietan fiks na sztywno. Banany obrać ze skórki, połowę pokroić w plastry, resztę w kostkę. SKŁADANIE CIASTA biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, nałożyć na ciasto połowę kremu i ułożyć banany pokrojone w plastry. Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę kremu śmietanowego. Wierzch ciasta posypać bananami pokrojonymi w kostkę i startą na tarce czekoladą

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)