niedziela, 19 stycznia 2014

Babka migdałowo-makowa


Mój sposób na wykorzystanie białek

                                                         Babka migdałowo-makowa 



  




Babka migdałowo-makowa
SKŁADNIKI: 
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
białka jaj - 6 szt
mak mielony sypki - 0,5 szkl
migdały tarte - 0,5 szkl
cukier - 0,5 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
margaryna - 200 g
mąka - 250 g
sól - 1 szczypta
tłuszcz do formy
PRZYGOTOWANIE
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do piany, dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Następnie wsypać migdały i mak, łyżką wymieszać.
Margarynę rozpuścić, ostudzić, wlać do masy, wymieszać.
Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w   piekarniku w 175 stop.przez 35 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)