poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kwiatki karnawałowe


Proste w przygotowaniu i do tego smaczne
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Kwiatki karnawałowe










SKŁADNIKI:
mąka - 0,5 kg
żółtka jaj - 6 szt
śmietana kwaśna - 250 ml
cukier -2 łyżeczki
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
smalec - 3 kostki
cukier puder do posypania
masło -1 łyżka
spirytus -0,5 kieliszka
białko jaj -1 szt
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. 
W mące zrobić wgłębienie, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. 
Ciasto rozwałkować, wycinać nożem owalne kwiatuszki. 
Następnie ze środka, również wycinać kawałki ciasta, które posłużą nam jako listki. 
Listki jak i kwiatki, lekko ponacinać. 
Zrobić z ciasta małą kulkę, lekko spłaszczyć i naciąć nożem.. 
Wszystkie elementy kwiatka, skleić za pomocą białka. 
Na głębokiej patelni, rozgrzać tłuszcz, wkładać kwiatki i piec na złoty kolor.
 Kwiatki wykładać za pomocą łyżki cedzakowej, na ręcznik papierowy, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. 
Gotowe kwiatki posypać cukrem pudrem.




Bardzo Tłusty Czwartek 2014

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)